Slik kredittsjekkes du av banken når du søker om lånefinansiering

Banker og kredittselskap liker ikke å tape penger. Vi som søker om lån og kredittkort skal også være glade for at økonomien vår vurderes. I sum foretas det en kredittsjekk slik at vi ikke havner i gjeldsproblemer. Her er alt du trenger å vite før du søker om lånefinansiering.

PS: Klikk her for info om refinansiering og hvordan du bør gå frem for å få bedre kontroll over økonomien din.

Derfor kredittsjekkes du

En kredittsjekk er et forsøk på å forutsi om du på noe vis kommer til å la være å betale det du skylder. Enten det dreier seg om lån eller kredittkort, ønsker finansieringsselskapet å redusere risikoen for mislighold. Det gjør de først og fremst ved å se på betalingshistorikken og betalingsevnen din.

En kredittverdig person har vist over tid at de betaler regningene sine, og helst i tide.

Personen har også stabil inntekt i en eller annen form. Likviditeten er god, og personen vil ha få eller ingen problemer med å betjene den nye gjelden som det søkes om. Dette prøver bankene og kredittselskapene å få oversikt over. Med best mulig informasjon, kan de ta best mulig avgjørelse.

Du rangeres av kredittopplysningsbyråene

Den viktigste informasjonen finansieringsselskapene bruker er den såkalte kredittscoren de henter fra kredittopplysningsbyråer. Denne scoren regnes ut fra mange faktorer. De viktigste er betalingshistorikken, nåværende gjeld, inntekt og alder. Hos noen byråer går scoren fra 0 til 100, mens andre har tilsvarende skala som går til 1000. I begge tilfeller vil lav score tilsi at personen er mindre kredittverdig enn om scoren er høy.

Dette kan føre til nei på lånesøknaden

Hver enkelt bank, kredittkortselskap, eller andre selskap som leverer kredittbaserte tjenester, har normalt egne retningslinjer når det gjelder kredittscore. For eksempel er det vanlig at banker med forbrukslån ikke aksepterer søkere med score som er under 20, når skalaen til kredittopplysningsbyrået går til 100.

Du kan ha ok kredittscore, men likevel få nei på søknaden. Mangel på likviditet, ustabil inntekt, høy gjeld, og alder er eksempler på enkeltfaktorer som kan gi nei på en lånesøknad.

Den viktigste faktoren er imidlertid om du har en såkalt betalingsanmerkning.

Betalingsanmerkninger er verst

Betalingsanmerkninger anføres på en person dersom et krav er misligholdt og deretter gått til rettslig inndrivelse. Kreditoren eller inkassoselskapet vil registrere anmerkningen hos kredittopplysningsbyråene 30 dager (minimum) etter at rettslige skritt ble iverksatt. Anmerkningen står da inntil kravet er oppgjort. Dermed vil en ny kredittvurdering avdekke at personen har betalingsanmerkning, noe som nesten alltid fører til avslag.

Avslagene kommer ikke bare når det søkes om lån eller kredittkort, men også på de fleste varer og tjenester som inneholder et kredittelement. Dette kan være kjøp av varer på avbetaling, eller forskjellige abonnementer som mobil, strøm og bredbånd.

Bankene har retningslinjer de må følge

Bankenes vurdering baseres ikke bare på deres egne risikoanalyser og krav til inntekter, men også i forhold til pålagte hensyn fra myndighetene. Finanstilsynet krever at forskjellige retningslinjer følges, alt ettersom hvilken type lån du søker om.

Generelt må banken se på følgende når de vurderer en søknad om lån eller kreditt:

  • Belåningsgrad
  • Gjeldsgrad
  • Likviditet

Belåningsgraden dikterer størrelsen på blant annet boliglån. Her er retningslinjene at banken normalt ikke kan låne deg mer enn 85% av boligens verdi.

Gjeldsgraden har med forholdet mellom inntekt og gjeld å gjøre. Her sier retningslinjene at banker ikke bør gi kreditt eller lån som fører til at gjelden er mer enn fem ganger høyere enn inntekten. Tjener du 300 000 kroner i året, skal altså banken helst ikke gi deg lån dersom du totalt vil få over 1,5 millioner i gjeld.

Likviditeten er et skjønnsmessig spørsmål som har med betalingsevnen din å gjøre. Banken må ta hensyn til at du skal ha penger til livsopphold, etter at du har betalt alle regninger. Her kan blant hvor du bor innvirke (dyrere å bo i by enn i utkantstrøk).

Kredittsjekken innvirker også på rentetilbudene du får

Mens kredittkort og avbetalingsordninger har faste rentesatser, avgjøres ofte rentene på et lån av kredittsjekken. Det vil si at når banken har funnet ut at du kan få låne, justerer de rentene de tilbyr i forhold til kredittscoren og betalingsevnen din.

Søker du for eksempel om forbrukslån uten sikkerhet, får du renter fra omtrent 7% til omtrent 20%. De beste rentetilbudene går som regel til personer som banken anser som meget kredittverdige. De tar imidlertid også hensyn til betalingsevnen og likviditeten. Om du for eksempel kvalifiserer til å få låne, men likevel er i grenseland likviditetsmessig, kan det hende du får bedre rentetilbud enn om likviditeten var høyere.

Kredittsjekk deg selv

Lurer du på om du er kredittverdig? Du kan sjekke selv hos flere av kredittopplysningsbyråene. To av de mest brukte er Experian og Soliditet. På begge nettstedene må du logge inn med BankID, samt oppgi personnummer og mobilnummer.

Det er gratis å få alle opplysninger som kredittvurderingsbyrået har lagret på ditt navn. Dette er da det samme som for eksempel en bank vil se når de kredittvurderer deg. Egenopplysningene vil inkludere eventuelle betalingsanmerkninger som er registrert på navnet ditt.

Vil du i tillegg ha den eksakte kredittscoren som bankene også innhenter, koster det normalt omtrent 50 kroner.

Slik kan du bruke et større lån til å betale ned dyr gjeld

Plager det deg at du har dyr gjeld? Det er kanskje ingen trøst. Men du er ikke alene. Nesten annenhver nordmann mellom 35 og 45 år har dyr og usikret gjeld. Gjeld som koster dem mange tusen kroner hver eneste måned.

Det er fullt mulig å redusere lånekostnadene.

Én måte å gjøre det på, er å låne mer penger. Dette høres motstridende ut. Men les videre, så vil du se at brikkene faller på plass på en slik måte at du får flere penger til overs hver måned.

Dyre lån

Å låne penger til boligkjøp har vært ekstremt billig i mange år nå. Ettersom bankene kan låne ut penger mot pant i boligen du kjøper, kan de gi deg en svært god huslånsrente.

Lån uten sikkerhet derimot, slik som smålån, forbrukslån og utestående gjeld på kredittkort, er en annen historie. Her kan rentene havne på mange titalls prosent.

Grunnen er mangelen på sikkerhet.

Du kan få slike lån uten å gi banken pant i eiendeler eller eiendom. Dette øker bankenes risiko. Sjansen for at de ikke får tilbake pengene sine er større med usikrede lån.

Bankene verner seg så godt de kan. Det beste virkemiddelet de har mot å tape mer enn de tjener, er å sette høye renter på de usikrede lånene.

Skyhøyt

Rentene på kredittkortgjeld og forbrukslån kan være skyhøye. Vi har, for eksempel, sett renter på godt over 40 % på enkelte kredittkort. Mange forbrukslån vaker rundt en effektiv rente på 20 %.

Du skal med andre ord ikke behøve å ha mange slike lån før den månedlige kostnaden blir høy.

Flere lån

Det har blitt vanlig å ta opp forbrukslån for å betale ferieturen til Syden. I tillegg må kanskje oppvaskmaskinen byttes ut. Og minstemann skal ha ny sykkel. Før man får sukk for seg sitter man med flere forbrukslån. Og ganske sikkert kredittkortgjeld også.

Du vet, mange bekker små… Og skal du først velge en sånn løsning kan det være smart å gjøre seg kjent med hvordan banken kredittsjekker deg.

I snitt har norske kvinner og menn forbruksgjeld på godt over 100.000 kroner. Gjerne fordelt på flere, forskjellige lån.
Gjelder dette også deg, bør du se på muligheten for å ta opp et nytt lån. For å kvitte deg med de andre. Resultatet kan bli at du får en litt fyldigere lommebok hver måned.

Merkbare besparelser

Å låne penger, for å bli kvitt dyr gjeld, kan være lønnsomt. Vi skal illustrere hva vi mener. Vi bruker en samlet gjeld på 100.000,- som eksempel. Den fordeler seg slik.

  • Forbruksgjeld 1: 50.000,- med en rente på 16,32 %.
  • Forbruksgjeld 2: 25.000,- med en rente på 18,28 %.
  • Kredittkortgjeld 1: 25.000,- med en rente på 23,4 %.

Til sammen er de månedlige låneutgiftene på litt over 3.500 kroner.

Vi tar opp et refinansieringslån på 100.000 kroner. Vi får en rente på 12,54 %. Og vi kan bruke 5 år på nedbetalingen. Og vips! Nå skal vi bare betale drøyt 2.200,- i måneden – 1.300 mindre enn tidligere, etter at vi har brukt det store lånet til å bli kvitt de mindre og dyrere lånene.

Pass på dette

Det kan lønne seg å ta opp et stort og billigere forbrukerlån for å bli kvitt flere små og dyre lån. Gjør du det riktig, er det flere fordeler:

  • Du har kun ett lån å forholde deg til.
  • Du får mer penger å rutte med hver måned.

Men for at trikset skal fungere, må to krav oppfylles:

  1. Du bør ikke låne mer enn hva du trenger for å bli kvitt de andre lånene.
  2. Renten på det nye lånet må være lavere.

Det første punktet handler om selvdisiplin. For det er fristende å låne litt ekstra når man først er i gang. Bare husk at alt du unner deg over det du har i gjeld gjør at lånet blir unødvendig dyrere.

Punkt 2 er forholdsvis enkelt å løse. Bruk en lånemegler. Megleren kan hente inn lånetilbud fra 10 til 20 banker. Takk ja til lånet med den beste renten. Takk nei til resten.

Dette er kostnadene som følger med usikrede lån

Usikrede lån er dyre. Mye dyrere enn boliglån og billån for eksempel. Men hvorfor er det slik? Og hva er de faktiske kostnadene?

Vi skal fortelle deg alt du trenger å vite om lån uten sikkerhet og kostnadene som følger med dem. Men først må vi forklare hva usikrede lån er.

Lån uten sikkerhet

Låner du penger av en bank for å kjøpe en bolig, tar banken pant i huset. Eller leiligheten. Det samme gjelder tradisjonelle billån. Du får billånet hvis banken kan ta pant i bilen.

Pantet fungerer slik:

Betaler du ikke banken det du skylder for lånet, kan den, med loven i hånd, selge huset eller bilen med tvang.

Sagt på en annen måte: Banken har en sikkerhet for at den får tilbake pengene sine hvis du misligholder lånet ditt.

Slik er det ikke med usikrede lån.

Ingen krav til sikkerhet

Når du søker om et usikret lån, slipper du å stille med en sikkerhet for lånet. Banken krever altså ikke at du skal gi dem pant i eiendeler eller eiendom du eier.

Forbrukslån og penger du henter fra kredittkortet ditt, er typiske usikrede lån. Du kan få dem så lenge du er norsk statsborger, over en viss alder, og har en fast inntekt. Og er fri for betalingsanmerkninger, så klart.

Dette er ofte de eneste kravene bankene stiller for å låne ut penger uten å kreve en form for sikkerhet for lånet.

Vel og bra. Men bortfallet av sikkerhetskravet kommer med en kostnad. Mer om det snart.

Kostnadene

Ingen vettug bank låner ut penger uten å ville tjene penger. For banken har ansatte, som skal ha lønn for jobben de gjør. Og eiere, som forventer å tjene penger på investeringen sin.

Så, når banken låner ut penger, passer den på å skaffe seg flere inntekter. Dette dukker opp som kostnader for oss lånekunder. Her er noen av de vanligste inntektskildene:

  • Renter.
  • Etableringsgebyr.
  • Termingebyr.
  • Overtrekksgebyr (gjelder kredittkort).

La oss se nærmere på hver av dem.

Renter

Bankene krever altså ikke sikkerhet i form av pant på usikrede lån. Fint for oss som låner penger. Verre for bankene. For risikoen for at de ikke får igjen pengene de låner ut er større med slike lån, sammenlignet med et boliglån, for eksempel.

Men bankene aksepterer ikke stilltiende at sjansen for tap er større. De reduserer risikoen så godt de kan. Ved å gi usikrede lån en vesentlig høyere rente enn andre lån.

Tanken er at de samlede renteinntektene skal overgå summen av tapene.

Den rene renten på alle lån kalles den nominelle renten. Du kan gjerne si at dette er leieprisen du må betale for å låne av bankens penger.

  • På forbrukslån kan du få en nominell rente fra 9 % til 17 %.
  • Den nominelle renten på kredittkortgjeld ligger ofte et sted mellom 15 % og 25 %.

Det er viktig at du ikke ser deg blind på den nominelle renten. For den sier ingenting om hva du skal betale på lånet ditt hver måned. Vi skal snart forklare deg hva vi mener.

Etableringsgebyr

Få banker kan trykke på en knapp for å gi deg et lån. Jobben er mer omfattende enn som så.

Banken må sette opp en låneavtale. Og den må overføre lånet til kontoen din. Det er som regel en lønnet ansatt som gjør dette. Derfor tar de fleste bankene seg betalt for denne jobben.

  • Du må betale rundt 900 kroner for opprettelsen av de fleste forbrukslånene.
  • I noen banker er det størrelsen på lånet som bestemmer hvor høyt etableringsgebyret blir.
  • Du trenger som regel ikke å betale etableringsgebyr når du skaffer deg et kredittkort.

Det finnes banker som gir deg et forbrukslån uten å belaste deg med et etableringsgebyr:

  • Låner du mindre enn 70.000,- av Santander, slipper du gebyr.
  • Det samme gjelder hvis du låner 14.999,- eller mindre, i Bank Norwegian.

Termingebyr

Også jobben med å kreve inn renter og avdrag én gang i måneden koster penger. Derfor har de fleste bankene termingebyr på lånene sine.

Dette gebyret er ikke all verden isolert sett. Det ligger ofte på 30,- til 40 kroner. Men fordi det dukker opp hver måned så lenge du har lånet, blir kostnaden merkbar.

Men også her finnes det unntak. Santander har droppet termingebyret på smålånet sitt (forbrukslån under 70.000 kroner).

Faktura- og overtrekksgebyr

Disse gebyrene er typiske for kredittkort. Velger du papirfaktura i stedet for eFaktura fra kredittkortselskapet, må du tåle å betale 40,- til 50 kroner for hver faktura.

Og bruker du mer penger av kredittkortet enn hva kredittgrensen tillater, vil de fleste «straffe» deg med et overtrekksgebyr. Som regel 100 kroner.

Nominell og effektiv rente

Tidligere ba vi deg se bort fra de nominelle rentene. Det er ikke det at de ikke betyr noe. De er tross alt grunnprisen du skal betale for å låne penger.

Men de forteller deg ikke hele sannheten.

Det er det de effektive rentene som gjør. De effektive rentene er summen av de nominelle rentene og gebyrene som vi har skrevet om over (med unntak av faktura- og overtrekksgebyrene).

Det er de effektive rentene som forteller deg hvor mye du skal nedbetale lånet med hver måned.

Effektive renter varierer

Myndighetene har pålagt alle som skal markedsføre usikrede lån om å fortelle hva den effektive renten er. Bare vit at du kan få en helt annen rente enn den som er annonsert. Den kan bli høyere. Eller lavere.

Bankene setter rentene etter hvor flink du er til å betale for deg. For å finne ut dette, bruker de en kredittsjekk.

  • Kommer du ut av sjekken som en god betaler, blir rentene lavere.
  • Skulle du ende opp som en dårligere betaler, blir rentene høyere.

Et refinansierings-lån kan gi deg en ny, økonomisk start

Hadde det ikke vært flott om du hadde kunnet starte på nytt? Når temaet er penger og gjeld, vil trolig mange ønske at de kunne ha foretatt en omstart. For å slippe å gjøre de samme feilene om igjen.

Har du flere mindre og dyre lån? Kanskje kredittkortgjeld også? Da kan du faktisk få en ny sjanse. Du kan få hjelp til å gjøre gjelden mer håndterlig. Bonusen er at du vil sitte igjen med litt flere penger hver måned.

Les videre så skal vi fortelle deg hvordan et refinansierings-lån kan gi deg en ny start.

100 milliarder

Ved utgangen av 2017 hadde vi til sammen 100 milliarder kroner i forbrukslån. Omtrent halvparten av dette er kredittkortgjeld.
Tallet høres kanskje høyt ut. Men dette er «bare» 3 % av den samlede gjelden norske husstander har. Allikevel er det i forbruksgjelden at man finner flest misligholdte lån.

Det er nok flere grunner til at relativt mange har problemer med å håndtere forbrukslånene sine. De høye rentene må ta sin del av ansvaret. For dette er dyre lån. Ofte med renter over 20 eller 30 prosent.

Advarsler

Det går nesten ikke en dag uten at en forbrukerøkonom ber oss tenke oss om før vi tar opp mer forbruks- og kredittgjeld. Og det er gode grunner til advarslene.

Det er ikke noe galt i å ta opp forbrukslån. Men det kan øke sjansene for at man får betalingsvansker, sier Iman Winkelman, leder for Virke Inkasso, til E24.

Han kom med denne kommentaren etter at det ble kjent at 1 av 10 unge mellom 19 og 29 år «lever av» forbrukslån og kredittkort.

Baller på seg

Et forbrukslån alene er sjelden nok til å sende privatøkonomien over styr. Men for mange holder det ikke med ett lån. Plutselig må bilen repareres. Dermed tar man opp et nytt lån. Så må barna ha nytt skiutstyr. Dette løser man med å trekke kredittkortet.

Før man vet ordet av det har man ikke ett, men flere dyre lån som skal nedbetales. Og lånekostnader som spiser merkbart av lommeboken hver måned. Til slutt ligger man i sengen og vrir seg. Søvnløs av bekymring for at man ikke har nok til å få endene til å møtes.

Heldigvis finnes det en vei ut av uføret. En løsning som gjør at man kan sove godt igjen.

Nytt lån

Har du mer kredittkort- og forbruksgjeld enn hva du synes er komfortabelt? Skulle du ønske at renter og avdrag ikke spiste like mye av månedsbudsjettet?

Da bør du vurdere å samle flere smålån i én større gjeldspakke.

– Hva?!? Mener dere virkelig at flere lån er løsningen?

Ja, så lenge du bruker det nye lånet til å slette gjelden du allerede har. Og at renten på det nye lånet er lavere enn rentene du har i dag.

Refinansierings-lån

Du kan ta opp et refinansierings-lån uten sikkerhet. Du kan bruke det til å innfri gammel forbruksgjeld.

Nei, du kommer ikke til å skylde færre penger. Men du kan få en mye bedre rente på det nye lånet. Og dermed flere kroner å leve for hver måned.

Ekteparet Kari og Ola Nordmann har kredittkortgjeld og ulike forbrukslån for til sammen 120.000 kroner. Den gjennomsnittlige renten er på 24,5 %. Dermed må de betale 3.780,- hver måned i renter og avdrag.

Paret tar opp et refinansierings-lån. De får en effektiv rente på 15,33 %. Velger de å betale ned det nye lånet over 5 år, blir den månedlige utgiften så vidt over 2.800 kroner. Eller nesten 1.000 kroner lavere.

Fungerer ikke alltid

Et refinansierings-lån gir deg ikke en komplett omstart. Men du kan få en god start på ditt nye og forbedrede, økonomiske liv ved refinansiering.

Bare husk at du må få en lavere rente på det nye lånet for at metoden skal virke. Og at alle pengene må gå til å innfri de gamle og dyrere lånene.

Betaler du bare deler av den gamle gjelden og unner deg en ferie ved Middelhavet for resten av det nye lånet, har du bare gitt deg selv flere søvnløse netter.

Andre vil påpeke at det er mulig å refinansiere ved hjelp av å heve kredittrammen på boliglånet, men det er også en løsning mange eksperter advarer mot (les mer på NRKs nettsider).

Derfor kan det å samle dyr gjeld i et forbrukslån være et smart trekk

Har du flere små lån? Hva med kredittkortgjeld? Er du som mange av oss andre, har du sikkert litt av det også. Hver for seg utgjør lånene og gjelden kanskje ikke voldsomme summer. Men når du legger dem sammen…

Mange går rundt uten å vite hva de har i gjeld. De betaler bare det bankene og kredittkortselskapene ber dem om. Hadde de lagt sammen gjelden, ville de trolig fått et lite sjokk. For flere små lån kan bli til markante summer som skal betales hver måned.

Er det lenge siden du tok en gjeldsoppsummering?

Det er ikke vanskelig. Det er bare å finne ut hvor mye gjeld du har alt i alt. Deretter legger du sammen det du betaler i renter og avdrag hver måned.

Får du en litt ubehagelig klump i magen når du ser hvor mye du betaler hver måned?

Da har vi en god nyhet til deg. Du kan trolig redusere de månedlige låneutgiftene dine så det monner. Ved å samle lånene i ett lån. Og det er flere måter å gjøre det på.

Inkludert i eksisterende lån

Eier du ditt eget hus? Er boligverdien mye høyere enn huslånet? Da kan du snakke med banken din. Spør om den kan være med på en refinansiering hvor du baker de små lånene og kredittkortgjelden inn i en billigere refinansierings-pakke.

Går banken med på dette, kan du redusere de månedlige lånekostnadene dine med mange tusen kroner. Årsaken er at huslånsrentene er mye lavere enn forbrukslånsrenter og renter på kredittkortgjeld.

Hvor raskt lånet utbetales avhenger av flere faktorer, inklusive når på dagen du søker.

Det er en ulempe med denne metoden.

Den totale rentekostnaden for smålånene kan bli større ettersom du bruker mye lenger tid på å nedbetale gjelden. For mange bruker 20 til 25 år på å kvitte seg med huslånet.

Samlelån – Stille sikkerhet

En annen metode, forutsatt at du bor i et hus eller en leilighet du eier, er å ta opp et samlelån hvor du stiller eiendommen din som sikkerhet. Fordelen med et slikt lån er at du blir kvitt gjelden mye raskere.

I tillegg kan du også få en temmelig god rente ettersom du tilbyr banken pant i boligen din som en sikkerhet for lånet.

Nei, du får neppe like gode renter som på et huslån. Men det skal mye til for at du ikke får renter godt under 10 % hvis du gjør det på denne måten.

Og lånet? Det bruker du så klart på å betale ut alle smålånene og kredittkortgjelden med.

Uten sikkerhet i eiendeler

Den tredje metoden krever at du finner ut hvor mye du betaler i renter på lånene du vil kvitte deg med. Vi skal snart forklare deg hvorfor.

Du kan ta opp et større samlelån, som du bruker for å bli kvitt mindre og dyrere gjeld, uten å pantsette huset. Her er det snakk om å ta opp ett stort forbrukslån for å kvitte seg med den kostbare gjelden.

Mange forbrukslånsbanker har laget lån, skreddersydd for slike anledninger. Det er både fordeler og ulemper med å bruke et forbrukslån til å kvitte seg med andre lån:

  • Fordel nummer 1: Du trenger ikke å bruke boligen din som sikkerhet for lånet.
  • Fordel nummer 2: Utvalget av banker som kan hjelpe deg er forholdsvis stort. Sammenlign flere lån uten sikkerhet hos en aktør lik billigeforbrukslån.no/.
  • Fordel nummer 3: Forbrukslån har kort nedbetalingstid. Du blir kvitt gjelden raskere.

Men det er så klart ulemper også. Rentene er den største.

Sjekk rentebeløpene nøye

Du kan bruke et forbrukslån som et samlelån for å bli kvitt annen gjeld. Men du må passe på at rentene på samlelånet er lavere enn rentene på gjelden du ønsker å kvitte deg med.

Med kredittkortgjeld er dette sjelden et tema. Kredittkortrentene er som regel en god del høyere enn rentene på forbrukslån.

Men på de eksisterende forbrukslånene dine kan rentene være lavere enn på samlelånet du får tilbud om. Hvis det er tilfellet, er ideen om å ta opp et forbrukslån, for å bli kvitt andre, dyre lån, heller dårlig.

Heldigvis finnes det triks som nesten alltid vil gi deg en lavere rente enn dem du allerede har.

Søk om lån hos flere aktører

Det finnes mange titalls banker som deler ut forbrukslån. Det er en konkurranse mellom bankene som du bør utnytte. Resultatet kan bli en merkbart lavere rente.

Trikset er å sende så mange lånesøknader du orker. Til så mange som mulig og i retur kan du få en rekke tilbud med alt fra lave til høye renter.

Takk ja til det beste tilbudet. Avvis resten. (Husk at et lånetilbud i seg selv ikke er bindende. Det er først når du har takket ja til et lån at du har forpliktet deg.)

Enda enklere

Noen rynker kanskje på nesen over utsiktene til at man skal sende mellom 20 og 30 lånesøknader. Til disse har vi også gode nyheter.

De kan bruke en lånemegler.

Man sender én søknad til megleren. Så legger megleren søknaden ut på anbud til mellom 10 og 20 banker. Bankene svarer med hvert sitt tilbud. Lånesøkeren plukker ut det beste. Resten skrotes.

Lønnsom jobbing

Et samlelån kan hjelpe deg med å bli kvitt dyr gjeld. Bruker du et forbrukslån til dette, må du passe på at renteutgiftene blir lavere med det nye lånet.

Riktig nok må du jobbe litt for pengene. Spesielt hvis du sender søknadene på egen hånd. Men flere hundre, eller kanskje flere tusen kroner til overs hver måned burde være god nok lønn for strevet…

I tillegg må du utvise litt selvdisiplin. Ikke lån mer enn du trenger for å bli kvitt gammelgjelden. Ikke fall for fristelsen til å låne litt mer som du ønsker å bruke på kos og moro.

Ta også en titt på denne oversikten for å lære mer om hvilken rekkefølge du bør bør nedbetale lånene dine.

Kilder:

https://snl.no/forbruksl%C3%A5n

https://www.svea.com/no/nb/privat/lan/forbrukslan/